Tuesday, November 20, 2007
Τρίτη 20 Νοεμβρίου, Κινηματογράφος Απόλλων, 9:00 μ.μ.

Σύγχρονη Μαδρίτη. Τρεις γενιές γυναικών που ζουν στις εργατικές γειτονιές, μοιράζονται όνειρα, αναμνήσεις, φόβους και μέσα από την καθημερινή βιοπάλη βγαίνουν νικήτριες, χάρη στην τόλμη, στην καλοσύνη και στην ασύγκριτη ζωντάνια τους. Volver σημαίνει "επιστρέφω".

Αν παραβλέψουμε την κωμική πλευρά της ταινίας, θα λέγαμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ηρωική, επική ιστορία ζωής που αντιπροσωπεύει τις γυναίκες της Μαδρίτης το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Μεταναστεύοντας από την επαρχία La Mancha, στη Μαδρίτη, παλεύοντας ενάντια σε στοιχεία, άτυχες με τους άνδρες τις ζωής τους, έχοντας όμως, φαντασία, αφοσίωση, συντροφικότητα και πνευματικότητα, κατορθώνουν να επιβιώσουν, κρατώντας πάντα αλώβητη την αξιοπρέπειά τους. Στις ταινίες του Αλμοδοβάρ, οι γυναίκες αποτελούν σταθερή αξία και αντιμετωπίζονται από τη σκοπιά του σκηνοθέτη ως θεϊκές υπάρξεις. Οι ερμηνείες τους εμπνευσμένες και εκπληκτικές! Προκαλούν συγκίνηση μέσα από απίθανες καταστάσεις. Πάντα μέσα από το ιδιαίτερο σκηνοθετικό βλέμμα του Αλμοδοβάρ, οι θεατές συγκινούνται από τις τραγικές ιστορίες των ηρωίδων του: Η δυναμική Raimunda που τα μεγάλα και θλιμμένα μάτια της κρύβουν ένα μυστικό, η ευαίσθητη και γλυκιά αδελφή της Sole, η μυστήρια μητέρα τους Abuela, που "επιστρέφει" ως φάντασμα για να βοηθήσει τις κόρες της, η έφηβη κόρη της Raimunda, Paula, και η ιδιόρρυθμη καρκινοπαθής φίλη τους Agustina, που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης της μητέρας της. Ένα σενάριο ανατρεπτικό, που παρόλο που σε κάποιες στιγμές είναι κάπως βίαιο, δεν χάνει ποτέ το ανθρώπινο και κωμικοτραγικό στοιχείο.
Η "χημεία" της "συναισθηματικής" μουσικής του Alberto Iglesias με τις συγκινητικές εικόνες του Αλμοδοβάρ είναι πλέον σταθερή αξία...

Να μια ταινία που αξίζει να δει κάποιος και να έρθει πιο κοντά στις ζωές και στην σκέψη των γυναικών.

Σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar
Σενάριο: Pedro Almodóvar
Μουσική: Alberto Iglesias
Φωτογραφία: José Luis Alcaine
Μοντάζ: José Salcedo
Παραγωγή: Ισπανία, 2006
Διάρκεια: 121’

Ερμηνείες:
Penélope Cruz ... Raimunda
Carmen Maura ... Irene
Lola Dueñas ... Sole
Blanca Portillo ... Agustina
Yohana Cobo ... Paula
Chus Lampreave ... Θεία Paula
Antonio de la Torre ... Paco
Carlos Blanco ... Emilio
María Isabel Díaz ... Regina (ως Isabel Díaz)
Neus Sanz ... Inés (ως Nieves Sanz Escobar)
Yolanda Ramos ... Παρουσιάστρια τηλεόρασης
Carlos García Cambero ... Carlos
Pepa Aniorte ... Γειτόνισσα
Elvira Cuadrupani ... Γειτόνισσα
María Alfonsa Rosso ... (as Alfonsa Rosso)
Fany de Castro ... Γειτόνισσα
Eli Iranzo ... Γειτόνισσα
Magdalena Brotto ... Γειτόνισσα
Isabel Ayúcar ... Γειτόνισσα
Concha Galán ... Γειτόνισσα
Marie Franç Torres ... Γειτόνισσα
Natalia Roig ... Γειτόνισσα

Volver - Pedro Almodovar
Καλωσήρθατε στον περίεργο κόσμο του Pedro Almodovar. Έναν κόσμο πολύχρωμο και κιτς, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα σουρεαλιστικό, όπου το παράξενο παρουσιάζεται σαν κάτι απολύτως καθημερινό, και οι γυναίκες (ή έστω, αυτοί που είναι σε συνεργεία με την γυναικεία τους πλευρά) έχουν τον πρώτο λόγο. Ένα σύμπαν όπου οι πιο εξωγήινες καταστάσεις είναι αυτές που καταφέρουν να σε συγκινήσουν και να σου δώσουν το πιο ζεστό συναίσθημα ανθρωπιάς που έχεις δει σε ταινία.

Ο γοητευτικός αυτός κόσμος επεκτείνεται λίγο περισσότερο με το Volver που είναι ίσως η λιγότερο εκκεντρική δημιουργία του Almodovar, αφού η υπόθεση δεν περιλαμβάνει ούτε άντρες που αγαπάνε άλλους άντρες, ούτε άντρες που θέλουν να γίνουν γυναίκες... για την ακρίβεια, μόλις και μετά βίας περιέχει άντρες! Οι 5 βασικές πρωταγωνίστριες δεν είναι υστερικές που κουβαλάνε γκρίνια και μπελάδες μαζί τους, ούτε κλαίγονται όλη την ώρα για τα προβλήματα που τους προκαλούν τα "γουρούνια οι άντρες". Πρόκειται για γυναίκες καθημερινές και συνηθισμένες, που θα μπορούσαν να είναι η μητέρα, η αδερφή ή η κόρη του θεατή. Και είναι όλες τους τόσο, μα τόσο ξεχωριστές!

Ο Αlmodovar για άλλη μια φορά κόβει και ράβει, με το συναίσθημα, το κλάμα, το γέλιο και τη μελαγχολία να ξεχειλίζουν από κάθε σκηνή, και μάλιστα με πλάνα που σε οποιονδήποτε άλλο σκηνοθέτη θα έβγαιναν ψυχρότατα.

Το Volver είναι ένα ερωτικό γράμμα στην καθημερινή γυναίκα, που έχει βάλει τη ζωή της στην άκρη για τους άλλους, στην μητέρα που αγαπάει τα παιδιά της και πέρα από τον τάφο, στην κόρη που όλη η ζωή της είναι ένα πικρό μυστικό, στην φίλη που θα φροντίσει και αυτούς που δεν το έχουν ανάγκη. Ένα ανθρωπιστικό καλλιτέχνημα γεμάτο συμβολισμούς, που μπορεί να αφήσει μερικούς άντρες ψυχρούς απέναντι στις ομορφιές του, αλλά και πάλι καταφέρνει να δώσει το στίγμα του και να υμνήσει το θεσμό της μητρότητας και της οικογένειας...
(cinemascope.gr)
 
posted by ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας at 11:58 PM |


0 Comments: