Friday, December 15, 2006
Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2006, Κινηματογράφος Απόλλων, ώρα 9 μ.μ.

Τέλη 19ου αιώνα και η κάμερα τρυπώνει σε τρία διαφορετικά δημοτικά σχολεία του κόσμου, όπου τρία παιδιά, ξένα μεταξύ τους, μας επαναλαμβάνουν την εθνικιστική προπαγάνδα με την οποία γαλουχούνται. Οι χώρες; Γαλλία, Σκωτία, Γερμανία. Δεκέμβρης του 1914 και ο Α' «Μεγάλος» Πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη. Η κάμερα τώρα μας μεταφέρει στον ανελέητο πόλεμο των χαρακωμάτων, όπου οι Γερμανοί πολεμούν απέναντι σε ένα Γαλλικό και ένα Σκωτσέζικο τμήμα. Εκείνα τα παιδιά πιθανόν να είναι τώρα αντίπαλοι, που πολεμούν, εξίσου ταλαιπωρημένοι, βουτηγμένοι στην ίδια λάσπη.

Με πολύ ευαισθησία και ανθρωπιά, χωρίς να γίνεται μελό, το «Merry Christmas» μας αφηγείται την πραγματική ιστορία της συνάντησης των γερμανικών, γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Οι τρεις στρατοί, καθηλωμένοι στα χαρακώματά τους και έχοντας χάσει κάθε ελπίδα να περάσουν τα Χριστούγεννα στα σπίτια τους, δέχονται σα «μάννα εξ ουρανού» ένα αναπάντεχο δώρο από μια σύγχρονη Λυσιστράτη: Η σοπράνο Anna Sοrensen, επιθυμεί να βρεθεί έστω για λίγες ώρες με τον τενόρο σύζυγό της που πολεμά στο μέτωπο και επιστρατεύει όλη τη γυναικεία πονηριά αλλά και τις υψηλές γνωριμίες της για να πετύχει το σκοπό της.

Χάρη στην πρωτοβουλία της και τη δύναμη της μουσικής, τα πάθη θα υποχωρήσουν και διαφορετικές κουλτούρες θα συνυπάρξουν αρμονικά. Η θρησκεία θα βρει στο πρόσωπο του στρατιωτικού ιερέα Palmer την ανθρώπινή της υπόσταση και θα ενώσει και αυτή τον κόσμο που διψάει για ειρήνη. Ο φανατισμός, το μίσος και οι διαφορές θα μείνουν εκτός πεδίου μάχης και θα βαραίνουν μόνο αυτόν που βιώνει την προσωπική απώλεια.

Η καλογυρισμένη και ανθρώπινη νέα ταινία του Christian Carion αποτελεί - όχι άδικα - την επίσημη γαλλική υποβολή για τη διεκδίκηση του Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 2005. Αρτια παραγωγή, σωστή σκηνοθεσία και πολύ καλή φωτογραφία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Μοναδική παρατήρηση, η υπερβολική έως και αναληθοφανής, κάποιες φορές, έμφαση που δίνεται στους δεσμούς φιλίας που αναπτύσσονται μεταξύ των στρατών.

Η ταινία δεν αποτελεί άλλη μια «Χριστουγεννιάτικη» ταινία αλλά «μια άλλη» ταινία για την "Αγάπη" που μπορεί και επιβιώνει και στα πιο αφιλόξενα χαρακώματα της ανθρώπινης φύσης. Ύμνος στον Ανθρωπο και τη θέληση για ζωή.


Σκηνοθεσία: Christian Carion
Σενάριο: Christian Carion
Μουσική: Philippe Rombi
Φωτογραφία: Walther van den Ende
Μοντάζ: Andrea Sedlackova
Παραγωγή: Γαλλία/ Γερμανία/ Βρετανία / Ρουμανία, 2005
Διάρκεια: 116’


Eρμηνείες:
Diane Kruger .... Anna Sorensen
Benno Furmann .... Nikolaus Sprink
Guillaume Canet .... Υπολοχαγός Audebert
Dany Boon .... Ponchel
Gary Lewis .... Palmer
Daniel Bruhl .... Horstmayer
Alex Ferns .... Gordon
Steven Robertson .... Jonathan
Lucas Belvaux .... Gueusselin
Frank Witter .... Jorg
Bernard Le Coq .... Στρατηγός Audebert
Ian Richardson .... Επίσκοπος
Christopher Fulford .... Ταγματάρχης
Robin Laing .... William
Joachim Bissmeier .... Zimmermann
Thomas Schmauser .... Le Kronprinz
Marc Robert .... Guimond




 
posted by ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας at 11:55 PM |


0 Comments: