Thursday, October 25, 2007
Τρίτη 30 Οκτωβρίου, Κινηματογράφος Απόλλων, 9:00 μ.μ.

Είκοσι μικρές ιστορίες μοναξιάς, έρωτα, τυχαίων γεγονότων και καθημερινών καταστάσεων, που διαδραματίζονται σε γειτονιές και σε κεντρικά σημεία του Παρισιού.

Ένας κακόμοιρος αμερικάνος τουρίστας γίνεται άθελά του το αντικείμενο τσακωμού ενός νεαρού ζευγαριού. Μια φτωχή μετανάστρια αφήνει το μωρό της στον παιδικό σταθμό για να ταξιδέψει στην άλλη άκρη της πόλης όπου και εργάζεται ως νταντά σ' ένα πλούσιο σπίτι. Ένας άνδρας που είχε σκοπό ν' αφήσει τη γυναίκα του, θα την ξαναερωτευτεί όταν μάθει ότι εκείνη είναι θανάσιμα άρρωστη. Μια μάνα που θρηνεί το παιδί της, έχει την ευκαιρία να του πει ένα τελευταίο αντίο. Ένας νέος τουρίστας ερωτεύεται ένα θηλυκό βαμπίρ. Ένας τυφλός σπουδαστής αναπολεί τη σχέση του με μια όμορφη αμερικανίδα ηθοποιό. Δύο πρώην σύζυγοι συναντιούνται για να κανονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του διαζυγίου τους. Δύο νυν σύζυγοι προσπαθούν ν' αναβιώσουν την άνοιξη του γάμου τους για να τον σώσουν. Μια μοναχική αμερικανίδα περιγράφει τις σκέψεις από το ταξίδι της στο Παρίσι.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες που απαρτίζουν το κινηματογραφικό μωσαϊκό με τίτλο «Paris, Je T' Aime». Δεκαοχτώ μικρά επεισόδια από τη ζωή στη γαλλική πρωτεύουσα, κάθε ένα και σε διαφορετική γειτονιά, γραμμένα και σκηνοθετημένα από είκοσι γνωστούς δημιουργούς με πλήθος γνωστών ηθοποιών να πρωταγωνιστούν. Το φιλόδοξο εγχείρημα της παραγωγού Claudie Ossard είναι μια απόπειρα να εξυμνηθεί το Παρίσι και να αναδειχτεί η σύγχρονη και πολύπλευρη ταυτότητά του, σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Κοινός παρονομαστής, εκτός από το φυσικό σκηνικό της Πόλης του Φωτός, είναι ο έρωτας και η αγάπη σε όλες τους τις μορφές: από την αγάπη μιας μάνας για το παιδί της μέχρι την αγάπη ενός άνδρα για τη γυναίκα του που πεθαίνει και από τον έρωτα δύο διαφορετικών νέων μέχρι τον έρωτα ενός βαμπίρ για έναν τουρίστα! Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δε δικαιώνει πλήρως τις αρχικές προσδοκίες, αφού σύντομα γίνεται εμφανές ότι τα δεκαοχτώ επεισόδια ασφυκτιούν στις δύο ώρες που διαρκεί στο σύνολό της η ταινία, και θα ήθελαν περισσότερο χρόνο για ν' αναπτυχθούν. Τα περισσότερα φαντάζουν σαν άσκηση ύφους, ενώ μερικά είναι και εντελώς αδιάφορα.

Όμως, μια πεντάδα ξεχωρίζει και παρουσιάζει ολοκληρωμένες ταινίες μικρού μήκους. Η ταινία της Isabel Coixet, με τον Sergio Castellitto στο ρόλο του συζύγου που ξαναερωτεύεται την άρρωστη γυναίκα του (Miranda Richardson), την οποία σκόπευε μάλιστα να παρατήσει, χρησιμοποιεί εύστοχα την αφήγηση, σα να πρόκειται για διήγημα, και παρουσιάζει μια τρυφερή και ανθρώπινη ιστορία. Η τραγική ιστορία ενός μετανάστη που ερωτεύεται μια γυναίκα και θέλει να της ζητήσει να πιούνε καφέ αλλά δεν προλαβαίνει γιατί τον μαχαιρώνουν, είναι η πρόταση του Oliver Schmitz, δοσμένη με ευαισθησία και έξυπνο μοντάζ. Ο καταπληκτικός Steve Buscemi, χωρίς να αρθρώνει ούτε μία λέξη, γίνεται το μήλο της έριδος ενός παθιασμένου ζευγαριού και χαρίζει στιγμές πηγαίου γέλιου στο κομμάτι των αδερφών Coen, που σε μια σκηνή μόνο απομυθοποιεί την ερωτική πλευρά του Παρισιού. Η Maggie Gyllenhaal αποτελεί ευχάριστη έκπληξη στο λεπτών ισορροπιών μίνι-δράμα μιας αμερικανίδας ηθοποιού που έχει γυρίσματα στη γαλλική πρωτεύουσα και ερωτεύεται έναν ντίλερ χασίς, σκηνοθετημένη μεστά από τον Olivier Assayas. Τέλος, ο Tom Tykwer καταφέρνει μέσα στο λίγο χρόνο που διέθετε να δώσει την ιστορία μιας ολόκληρης σχέσης μ' ένα οπτικό ντελίριο που φέρει το προσωπικό του ύφος και εντυπωσιάζει.
Pathfinder Movies

Σκηνοθεσία: Olivier Assayas -"Quartier des Enfants Rouges", Frederic Auburtin -"Quartier Latin", Emmanuel Benbihy, Gurinder Chadha -"Quais de Seine", Sylvain Chomet - "Tour Eiffel", Ethan Coen -"Tuileries", Joel Coen-"Tuileries", Isabel Coixet - "Bastille", Wes Craven -"Pere-Lachaise", Alfonso Cuaron - "Parc Monceau", Gerard Depardieu - "Quartier Latin", Christopher Doyle - "Porte de Choisy", Richard LaGravenese - "Pigalle", Vincenzo Natali- "Quartier de la Madeleine", Alexander Payne - "14th arrondissement", Bruno Podalydes - "Montmartre", Walter Salles -"Loin du 16eme", Oliver Schmitz -"Place des Fetes", Nobuhiro Suwa - "Place des Victoires", Daniela Thomas - "Loin du 16eme", Tom Tykwer - "Faubourg Saint-Denis", Gus Van Sant -"Le Marais"

Σενάριο: Tristan Carne, Emmanuel Benbihy, Bruno Podalydes, Paul Mayeda Berges, Gurinder Chadha, Gus Van Sant, Ethan Coen, Joel Coen, Walter Salles, Daniela Thomas, Christopher Doyle, Gabrielle Keng, Kathy Li, Isabel Coixet, Nobuhiro Suwa, Sylvain Chomet, Alfonso Cuaron, Olivier Assayas, Oliver Schmitz, Richard LaGravenese, Vincenzo Natali, Wes Craven, Tom Tykwer, Gena Rowlands, Nadine Eid, Alexander Payne

Μουσική: Pierre Adenot, Michael Andrews, Reinhold Heil, Johnny Klimek, Marie Sabbah, Tom Tykwer

Παραγωγή: Γαλλία, Λιχτενστάιν, 2006
Διάρκεια: 120’

Ερμηνείες:
Florence Muller ... Νεαρή γυναίκα ("Montmartre")
Herve Pierre ... Γιατρός ("Montmartre")
Bruno Podalydes ... Οδηγός ("Montmartre")
Leila Bekhti ... Zarka ("Quais de Seine")
Julien Beramis ... Arnaud ("Quais de Seine")
Cyril Descours ... Francois ("Quais de Seine")
Thomas Dumerchez ... Manu ("Quais de Seine")
Daniely Francisque ... Μαύρο Κορίτσι 1 ("Quais de Seine")
Audrey Fricot ... Μάυρο Κορίτσι 2 ("Quais de Seine")
Salah Teskouk ... Παππούς Zarka ("Quais de Seine")
Christian Bramsen ... Τυπογράφος ("Le Marais")
Marianne Faithfull ... Marianne ("Le Marais")
Elias McConnell ... Elie ("Le Marais")
Gaspard Ulliel ... Gaspard ("Le Marais")
Julie Bataille ... Julie ("Tuileries")
Steve Buscemi ... Ο Τουρίστας ("Tuileries")
Gulliver Hecq ... Παιδί στο Μετρό ("Tuileries")
Axel Kiener ... Axel ("Tuileries")
Frankie Pain ... Μητέρα στο Μετρό ("Tuileries")
Marina Moncade ... Αστή Μητέρα ("Loin du 16eme")
Catalina Sandino Moreno ... Ana ("Loin du 16eme")
Xing Xing Cheng ... Ηλικιωμένη Κινέζα ("Porte de Choisy")
Helene Patarot ... Κινέζα με μέικ απ ("Porte de Choisy")
Barbet Schroeder ... Κύριος Henny ("Porte de Choisy")
Li Xin ... Κυρία Li ("Porte de Choisy")
Javier Camara ... Ο Γιατρός ("Bastille")
Sergio Castellitto ... Ο Σύζυγος ("Bastille")
Emilie Ohana ... Νεαρή γυναίκα με κόκκινο παλτό ("Bastille")
Miranda Richardson ... Η σύζυγος ("Bastille")
Leonor Watling ... Η Ερωμένη ("Bastille")
Juliette Binoche ... Suzanne ("Place des Victoires")
Martin Combes ... Justin ( "Place des Victoires")
Willem Dafoe ... Ο Κάουμπόι ("Place des Victoires")
Hippolyte Girardot ... Ο Πατέρας ("Place des Victoires")
Roxane Pelicier ... Isis ("Place des Victoires")
Dylan Gomong ... Μικρός Jean-Claude ("Tour Eiffel")
Emmanuel Layotte ... Σερβιτόρος ("Tour Eiffel")
Madeleine Malroux ... Γυναίκα στο Καφέ 1 ("Tour Eiffel")
Simone Malroux ... Γυναίκα στο Καφέ 2 ("Tour Eiffel")
Yolande Moreau ... Γυνάικα Μίμος ("Tour Eiffel")
Isabelle Patey ... Αστυνομικός ("Tour Eiffel")
Paul Putner ... Άνδρας Μίμος ("Tour Eiffel")
Sara Martins ... Sara ("Parc Monceau")
Nick Nolte ... Vincent ("Parc Monceau")
Ludivine Sagnier ... Claire ("Parc Monceau")
Lionel Dray ... Ken ("Quartier des Enfants Rouges")
Maggie Gyllenhaal ... Liz ("Quartier des Enfants Rouges")
Joana Preiss ... Joana ("Quartier des Enfants Rouges")
Seydou Boro ... Hassan ("Place des Fetes")
Aissa Maiga ... Sophie ("Place des Fetes')
Fanny Ardant ... Fanny Forestier ("Pigalle")
Bob Hoskins ... Bob Leander ("Pigalle")
Olga Kurylenko ... Το Βαμπίρ ("Quartier de la Madeleine")
Elijah Wood ... Ο Τουρίστας ("Quartier de la Madeleine")
Emily Mortimer ... Frances ("Pere-Lachaise")
Alexander Payne ... Oscar Wilde ("Pere-Lachaise")
Rufus Sewell ... William ("Pere-Lachaise")
Melchior Beslon ... Thomas ("Faubourg Saint-Denis")
Natalie Portman ... Francine ("Faubourg Saint-Denis")
Gerard Depardieu ... Ιδιοκτήτης Καφέ ("Quartier Latin")
Ben Gazzara ... Ben ("Quartier Latin")
Gena Rowlands ... Gena ("Quartier Latin")
Μargo Martindale ... Carol ("14eme Arrondissement")

Οι πρωταγωνιστές μιλούν
"Όταν μου ανακοίνωσαν ότι ήταν διαθέσιμο το 20ο διαμέρισμα, είπα: Υπάρχει ένα μεγάλο νεκροταφείο στην περιοχή αυτή, επομένως τέλεια! Είναι πραγματικά ένα υπέροχο μέρος, κατάλληλο για να τοποθετήσεις αυτή την ιστορία για τις διαφορετικές θεωρήσεις της ζωής."
Wes Craven

"Πίσω από κάθε διαμέρισμα, υπάρχει ένας τελείως διαφορετικός κόσμος, που κινείται. Αυτό το υπόγειο σύμπαν το βλέπουμε τόσο σπάνια, που δεν καταλαβαίνουμε ότι θέλουμε να προσπαθήσουμε να το δείξουμε."
Walter Salles

"Η Βαστίλη είναι ένα συνονθύλευμα από γειτονιές, πολλές φορές δημοφιλείς, δικτυωμένες και μπουρζουά. Είναι ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό μέρος και γι' αυτό προσπάθησα να αποφύγω , ει δυνατόν, το εφέ της καρτ-ποστάλ."
Isabel Coixet

"To πιο υπέροχο με το Paris, je t' aime είναι ότι οι παραγωγοί ήταν τόσο ανοιχτοί. Μου είπαν να κάνω ό,τι θέλω και πραγματικά το ευχαριστήθηκα πολύ."
Vincenzo Natali

"Δεν έτυχε ποτέ πριν να σκηνοθετήσουμε μια ταινία μικρού μήκους. Ενθουσιαστήκαμε που μας επέλεξαν γι' αυτή την παραγωγή κι ενθουσιαστήκαμε που μπορούσαμε να επιλέξουμε εμείς οι ίδιοι τι θέλαμε να διηγηθούμε κι έτσι παίξαμε λιγάκι με το κλισέ του Παρισιού ως η πόλη των ερωτευμένων."
Αδερφοί Coen

"Ανά φάσεις, κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, έλεγα στον εαυτό μου: Εντάξει, είσαι στο Παρίσι, σε μια ταινία του Walter Salles... Είναι απλά απίθανο."
Catalina Sandino Moreno

"Ήταν υπέροχο να δουλεύω με τον Gus Van Sant. Εκστασιάστηκα με την οπτική που έχει για τον κόσμο που τον περιβάλλει. Κι επειδή δεν είμαι ακριβώς ηθοποιός, δεν μπορώ να δουλέψω παρά με ανθρώπους τους οποίους θαυμάζω."
Marianne Faithfull

"H ιδέα ήταν εξαρχής φανταστική. Πήρα κατευθείαν τηλέφωνο τον ατζέντη μου και του είπα: ναι, θέλω οπωσδήποτε να συμμετάσχω σε αυτή την παραγωγή."
Elijah Wood

"Νομίζω ότι το Παρίσι δυσκολεύεται να ανανεωθεί και πρέπει να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση άνθρωποι από άλλες χώρες. Εξάλλου, γι' αυτό και ήρθαν τόσοι ξένοι σκηνοθέτες να μιλήσουν για την πόλη αυτή."
Ludivine Sagnier

"Στην ταινία βλέπουμε ένα διαφορετικό Παρίσι, αυτό που συνήθως ο κόσμος δεν παρατηρεί. Μιλάω για τους ανθρώπους που δεν είναι από το Παρίσι. Το Faubourg Saint-Denis δεν είναι ένα μέρος για τουρίστες, δεν έχει αξιοθέατα, είναι απλά μια γειτονιά που μένουν άνθρωποι. Είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη για να γυρίσεις ταινία: ένα μέρος που απλά συναντάς τη ζωή."
Natalie Portman


 
posted by ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας at 7:20 AM |


0 Comments: