Sunday, January 14, 2007
Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2007, Κινηματογράφος Απόλλων, ώρα 9 μ.μ.

Τρεις νεαροί Βρετανοί υπήκοοι κρατήθηκαν για δύο χρόνια στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή Γκουαντάναμο, την Κούβα χωρίς ποτέ να τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες.
Γνωστοί και ως 'Το τρίο του Τίπτον' - αναφορικά με τη γενέτειρά τους, το Τίπτον της Βρετανίας- οι τρεις τους επέστρεψαν τελικά στη Μ. Βρετανία όπου και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς και πάλι να τους δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση για τη φρικτή τους δοκιμασία.

Η ταινία παρουσιάζει το χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν τους τρεις νεαρούς από τη Βρετανία σε έναν γάμο στο Πακιστάν και στη συνέχεια στο πέρασμα των Αφγανικών συνόρων την ίδια στιγμή που οι Αμερικανοί ξεκινούσαν τις στρατιωτικές τους επιθέσεις εναντίον του, μέχρι την τελική σύλληψή τους από το ΝΑΤΟ και τη φυλάκιση τους στη στρατιωτική βάση 'X-Ray' και αργότερα στη βάση 'Delta' στο Γκουαντάναμο.

Ο βρετανός σκηνοθέτης Μάικλ Γουιντερμπότομ ('Τζουντ', 'Σε Θέλω', 'Καλωσήλθατε στο Σεράγεβο') και ο Ματ Γουάιτκρος μας ιστορούν την οδύσσεια τριών Βρετανών μουσουλμάνων που, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Αφγανιστάν, θα συλληφθούν και δύο από αυτούς θα μεταφερθούν στις φυλακές Γκουαντάναμο, όπου και θα κρατηθούν παράνομα, χωρίς δίκη. Μετά από δύο χρόνια φρικτής παραμονής στις φυλακές της Κούβας θα επιστρέψουν στη Μ. Βρετανία, για να αφεθούν ελεύθεροι, χωρίς καμία κατηγορία. Παραλογισμός, στο όνομα μίας.... επικίνδυνης 'ασφάλειας'!

Η αληθινή αυτή ιστορία είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη όταν δημοσιοποιήθηκε.Έτσι άγγιξε και τον σκηνοθέτη των πολλών και διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών που δεν δίστασε να καταγράψει την ιστορία των πρώτων αυτών θυμάτων του αποκαλούμενου και... 'πολέμου κατά της τρομοκρατίας.' Χαμηλού προϋπολογισμού, με ερασιτέχνες 'ηθοποιούς' και γυρίσματα στις πραγματικές τοποθεσίες του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και του Ιράν, με εμβόλιμα αποσπάσματα συνεντεύξεων από τους αληθινούς πρωταγωνιστές των γεγονότων αλλά και με χιούμορ, η ταινία έκανε αίσθηση και στο Φεστιβάλ Βερολίνου όπου προβλήθηκε, ενώ ο Μάικλ Γουιντερμπότομ κέρδισε Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας!


Σκηνοθεσία: Michael Winterbottom, Mat Whitecross
Μουσική: Harry Escott, Molly Nyman
Φωτογραφία: Marcel Zyskind
Μοντάζ: Mat Whitecross, Michael Winterbottom
Παραγωγή: Ηνωμένο Βασίλειο, 2006
Διάρκεια: 95’

Ερμηνείες:
Riz Ahmed .... Shafiq
Farhad Harun .... Ruhel
Waqar Siddiqui .... Monir
Afran Usman .... Asif Iqbal
Shahid Iqbal .... Zahid
Sher Khan .... Sher Khan
Jason Salkey .... Στρατιωτικός ανακριτής Sheberghan
Jacob Gaffney .... Ανακριτής #1 Kandahar
Mark Holden .... Ανακριτής #2 Kandahar
Duane Henry .... Φρουρός #1

William Meredith .... Φρουρός #2
Payman Bina .... Φρουρός #3
Adam James .... Ανακριτής SAS
Ian Hughes .... Ανακριτής MI5
James Buller .... MI5
Mark Sproston .... Υπάλληλος Πρεσβείας
Nancy Crane .... Ανακριτής #1
Ewan Bailey .... Ανακριτής #2
Martin McDougall .... Ανακριτής #3
Naser Ranjha .... Ανακριτής #4
Justin Lynch .... Ανακριτής #5
Sara Stewart .... Ανακριτής #6
Demetri Goritsas .... Ανακριτής #7
James McNeil .... Ανακριτής #8
Sasha Pick .... Ανακριτής #9
Steven Beckingham .... Φρουρός #1 (Guantanamo)
Brian Flaherty .... Φρουρός #2 Guantanamo
Jason Schams .... Φρουρός #3 (Guantanamo)
Andre Pitts .... Φρουρός #4 (Guantanamo)
Justin Thomson .... Φρουρός #5 (Guantanamo)
Tom Whitecross .... Φρουρός #6 (Guantanamo)

Ο δρόμος για το Γκουαντάναμο
Στον παραλογισμό των ανακρίσεων

Δραματοποιημένο πολιτικό ντοκιμαντέρ
Το πολυσύνθετο πλαίσιο των πολέμων που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου είναι ίσως πολύ νωρίς ακόμη για να αναλυθεί με συμπεράσματα ασφαλή, τη στιγμή που τα συμφέροντα σε κάθε πλευρά περιπλέκονται με τρόπους που μόνο περισσότερο προβληματισμό μπορούν να δημιουργήσουν. Ο Μάικλ Γουίντερμποτομ, με τη συνεργασία του Ματ Γουάιτκρος στη σκηνοθεσία, κέρδισε την Αργυρή Αρκτο στην περασμένη Μπερλινάλε, με αυτό το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που δεν μπορεί να μιλήσει για κάτι περισσότερο από το ότι ο πόλεμος είναι ένας εφιάλτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια παρέα φίλων από το Τίπτον της Αγγλίας, που ταξίδεψε στο Πακιστάν για έναν γάμο, βρέθηκε στα σύνορα του Αφγανιστάν τη λάθος στιγμή. Οταν ο αμερικανικός στρατός άρχιζε τις επιθέσεις. Οι «Τρεις του Τίπτον» φυλακίστηκαν στο Αφγανιστάν, όπου τους αντιμετώπισαν ως Ταλιμπάν, μέχρι να μεταφερθούν στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας και να μείνουν εκεί για δύο χρόνια, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες και χωρίς να επικοινωνήσουν με κανέναν από τους δικούς τους.

Ο Γουίντερμποτομ παρουσιάζει τη δραματοποιημένη εκδοχή της ιστορίας τους, παρεμβάλλοντας συνεντεύξεις των πραγματικών πρωταγωνιστών αυτής της περιπέτειας. Η ταινία αναπαριστά τη βία της κράτησης, τον παραλογισμό των διαρκών ανακρίσεων, τη βαναυσότητα των συνθηκών στη φυλακή και την έκπληξη από το ότι ένα ισχυρό κράτος μπορεί να κάνει οτιδήποτε σε όποιον θεωρήσει ύποπτο, χωρίς να χρειάζεται να δώσει καμία απολύτως εξήγηση.

Η σκηνοθετική ικανότητα του Γουίντερμποτομ είναι γνωστή από το πλήθος των ταινιών του και την ποικιλία των ειδών με τα οποία έχει ασχοληθεί. Εδώ, δεν ενδιαφέρεται τόσο να κάνει έρευνα σε βάθος για τα αίτια του πολέμου ή κατά πόσο αληθινή είναι η μαρτυρία των πρωταγωνιστών του (έχουν κατηγορηθεί ότι οι εξηγήσεις τους δεν είναι απόλυτα πειστικές). Μοιράζει τον χρόνο της ταινίας σε ένα road movie και σε ένα χρονικό ταπείνωσης, γυρισμένο με ένταση και αληθοφάνεια.
 
posted by ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας at 8:13 AM |


0 Comments: