Monday, January 21, 2008
Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, Κινηματογράφος Απόλλων, 9:00 μ.μ.

O Ίσα θα εγκαταλείψει την ερωμένη του και θα ξεκινήσει ένα μοναχικό ταξίδι στην τουρκική ενδοχώρα για να ανακαλύψει τον εαυτό του και να μπορέσει να ανακτήσει την αγάπη του για τη ζωή.
Έχοντας ως κεντρική ιδέα τις τρεις εποχές, η ταινία εξετάζει την άσχημη σχέση ενός ζευγαριού από την Κωνσταντινούπολη. Ο Ίσα, ένας ομότιμος ακαδημαϊκός, είναι ένας αρχαιολόγος του οποίου η ενασχόληση με το παρελθόν υπερβαίνει τα όρια της επιστήμης και περιπλέκεται στην προσωπική του ζωή. Η Μπαχάρ, η σύζυγός του, είναι νεώτερη και επηρεάζεται συναισθηματικά από την απρόβλεπτη τροπή που παίρνει η σχέση τους.
Στο τελευταίο μέρος της ταινίας ο Ίσα μαθαίνει ότι η Μπαχάρ έχει φύγει από την Κωνσταντινούπολη και εργάζεται σε μία μακρινή και χιονισμένη επαρχιακή πόλη. Την ακολουθεί ως εκεί και καθώς την βλέπει να έχει αυτοπεποίθηση και να είναι ανεξάρτητη στη δουλειά της, πείθει τον εαυτό του ότι την θέλει ξανά. Όπως ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει σε εναλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, έτσι και ο Ίσα είναι ένας άνδρας που μέλλει να περνά τη ζωή του σε μια εναλλαγή κρύου και ζέστης.
Αυτή η συγκρατημένη και ενδόμυχη αφήγηση μιας σχέσης, που διανύει περίοδο κρίσης, παίρνει μια άλλη απόχρωση όταν αναλογιστεί κάποιος την πραγματική σχέση των δύο πρωταγωνιστών, που είναι σύζυγοι στην πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία: Nuri Bilge Ceylan
Σενάριο: Nuri Bilge Ceylan
Ήχος: Olivier Dô Hùu, Ismail Karadas, Thomas Robert
Φωτογραφία: Gökhan Tiryaki
Μοντάζ: Nuri Bilge Ceylan, Ayhan Ergürsel
Παραγωγή: Τουρκία/ Γαλλία, 2006
Διάρκεια: 101’

Ερμηνείες:
Ebru Ceylan ... Bahar
Nuri Bilge Ceylan ... Isa
Nazan Kirilmis ... Serap
Mehmet Eryilmaz ... Mehmet
Arif Asçi ... Arif
Can Ozbatur ... Guven
Ufuk Bayraktar ... Taxi Driver
Fatma Ceylan ... Isa's Mother
Emin Ceylan ... Isa's Father
Semra Yilmaz ... Semra
Ceren Olcay ... TV Series Actress
Abdullah Demirkubuz ... TV Series Actor
Feridun Koc ... TV Series Director
Zafer Saka ... TV Series Crew Member

Nuri Bilge Ceylan
Ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1959, αλλά μεγάλωσε στην επαρχία. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου αλλά, μη θέλοντας να εργαστεί ως μηχανικός, πήγε στο Λονδίνο και πέρασε έξι μήνες εκεί δουλεύοντας ως σερβιτόρος, διαβάζοντας και πηγαίνοντας σινεμά. Τότε κατάλαβε ότι δεν του ταίριαζε η ζωή στη Δύση και, ύστερα από μερικούς ακόμα μήνες στο Νεπάλ, επέστρεψε στην Τουρκία.
Φωτογράφος από τα 15 του, ο Τζεïλάν άρχισε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να γίνει σκηνοθέτης αφού διάβασε την αυτοβιογραφία του Ρομάν Πολάνσκι. Σπούδασε σκηνοθεσία για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης. Η μικρού μήκους ταινία του, Κουκούλι, με ασπρόμαυρη φωτογραφία και τους γονείς του στους κεντρικούς ρόλους, διαγωνίστηκε στις Κάννες το 1995. Το Χωριό, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του που κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα, βασίζεται σε αυτοβιογραφικό αφήγημα της αδελφής του και είναι μια σπουδή για τη ζωή στην τουρκική επαρχία. Προβλήθηκε σε φεστιβάλ σ’ όλο τον κόσμο και απέσπασε πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Forum Caligari Prize στο Βερολίνο. Τα Σύννεφα του Μάη (1999) ήταν η πρώτη έγχρωμη ταινία του Τζεïλάν. Αν οι πρώτες ταινίες του επηρεάστηκαν από τον Ταρκόφσκι (στον οποίο ο Τζεϊλάν αποτίει φόρο τιμής στο Μακριά), η ταινία του Τα Σύννεφα του Μάη, που διαγωνίστηκε στο Βερολίνο, θυμίζει περισσότερο Κιαροστάμι. Το Μακριά (2002), ένας στοχασμός πάνω στη μοναξιά με τρυφερά χιουμοριστικές πινελιές, κέρδισε το μέγα βραβείο της κριτικής επιτροπής καθώς και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού (εξ ημισείας μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών) στο Φεστιβάλ Καννών.
Στην τελευταία του ταινία, Κλίματα αγάπης, ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν και η γυναίκα του, Εμπρού Τζεϊλάν, υποδύονται ένα ζευγάρι σε κρίση. Η ταινία έλαβε το βραβείο FIPRESCI στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.


 
posted by ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας at 10:32 AM |


0 Comments: