Monday, January 21, 2008
Τρίτη 22 Ιανουαρίου, Κινηματογράφος Απόλλων, 9:00 μ.μ.

Grbavica
H Έσμα είναι μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τη 12χρονη κόρη της Σάρα στην περιοχή Γκορμπάβιτσα του Σαράγεβο αφού ο άντρας της θεωρείται νεκρός στο μεγάλο Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο. Η νεαρή μητέρα προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της από την αρχή δουλεύοντας σε ένα νυχτερινό κλαμπ, μοιραία όμως αφιερώνει πολύ λιγότερο χρόνο για την κόρη της που αφήνεται να ανακαλύψει μέσω μιας σχολικής εκδρομής ένα τραγικό μυστικό…
Η ταινία που έκανε τη μεγάλη ανατροπή και θριάμβευσε στο τελευταίο Φεστιβάλ του Βερολίνου, κερδίζοντας τη Χρυσή Άρκτο. Αποτελεί ένα φιλμ – καταγγελία για τους βιασμούς που έγιναν την περίοδο 1992 – 1995 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και η σκηνοθέτιδα Γιασμίλα Ζμπάντιτς, μετά την ταινία θεωρείται εθνική ηρωίδα.
Η Γκορμπάβιτσα του τίτλου είναι ένα τμήμα του Σαράγεβο, απέναντι από το διαμέρισμα – μαγαζί της σκηνοθέτιδας το οποίο κατέλαβαν οι Βοσνιοσέρβοι το 1992. Μέσα από δύο εκπληκτικούς γυναικείους ρόλους (της μητέρας και της κόρης) οικοδομείται μια ταινία-αυστηρό σχόλιο για τα κοινωνικά προβλήματα που ακολουθούν ένα πόλεμο. Ευτυχώς ο δρόμος που ακολουθείται δεν είναι αυτός της πλήρους μοιρολατρείας και μελοδραματοποίησης των πάντων (όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες παραγωγές) καθώς μέσα από τα δράματα των κεντρικών χαρακτήρων, αχνοφαίνεται μια ηλιαχτίδα ελπίδας. Η Γκρμπάβιτσα λοιπόν είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι ο πόλεμος δεν τελειώνει απαραίτητα όταν σιγήσουν τα όπλα…


Σκηνοθεσία: Jasmila Zbanic
Σενάριο: Jasmila Zbanic
Μουσική: Enes Zlatar
Φωτογραφία: Christine A. Maier
Μοντάζ: Niki Mossböck
Παραγωγή: Αυστρία/ Βοσνία-Ερζεγοβίνη/ Γερμανία/ Κροατία, 2006
Διάρκεια: 90’

Ερμηνείες:
Mirjana Karanovic ... Esma
Luna Mijovic ... Sara
Leon Lucev ... Pelda
Kenan Catic ... Samir
Jasna Beri ... Sabina (ως Jasna Ornela Berry)
Dejan Acimovic ... Cenga
Bogdan Diklic ... Saran
Emir Hadzihafisbegovic ... Puska
Ermin Bravo ... Καθηγητής Muha
Semka Sokolovic-Bertok ... Μητέρα της Pelda
Maike Höhne ... Jabolka
Jasna Zalica ... Plema
Nada Djurevska ... Θεία Safija
Emina Muftic ... Vasvija (ως Minka Muftic)
Dunja Pasic ... Mila
Sedina Muhibic ... Maja
Sabina Turulja ... Zehra
Vanesa Glodo ... Dzemila
Sanja Buric ... Mirha
Hasija Boric ... Fadila

Jasmila Zbanic
Η Zbanic ξεκίνησε να κάνει ταινίες το 1997 όταν ίδρυσε την ένωση καλλιτεχνών “Deblokada”, μέσω της οποίας έκανε την παραγωγή, έγραψε και σκηνοθέτησε αρκετά ντοκυμαντέρ, βίντεο και μικρού μήκους φιλμ. Η δουλειά της παρουσιάζεται σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ξεχωρίζουν η μικρού μήκους της BIRTHDAY, μια ματιά σε διαφορετικούς δρόμους που παίρνουν 2 νεαρά κορίτσια, μία Κροατή και μία Βόσνια, το ντοκυμαντέρ του RED RUBBER BOOTS, το οποίο ακολουθεί Βόσνιες μητέρες που ψάχνουν για τα παιδιά τους και το ντοκυμαντέρ IMAGES FROM THE CORNER, μια συγκινητική προσωπική αναφορά μιας νεαρής γυναίκας που τραυματίζεται σοβαρά κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Γεννημένη στο Σαράγεβο το 1974, η Zbanic έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Δραματικών Τεχνών της πόλης της, από το τμήμα θεάτρου και σκηνοθεσίας. Πριν ασχοληθεί με τον κινηματογράφο δούλευε σε θέατρο με μαριονέτες, και ως κλόουν στο εργαστήριο Lee De Long.
“Με συναρπάζει η καθημερινή ζωή, αλλά συγκρινόμενη με τον πόλεμο, μπορεί να φανεί συνηθισμένη, χωρίς δραματισμό, ακόμα και μπανάλ. Ωστόσο όταν η επιφάνεια αυτής της καθημερινής ζωής χαρακτεί, όλη η δύναμη των ανθρώπινων συναισθημάτων, αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια. Το «Grbavica” είναι πρώτα από όλα μια ιστορία για την αγάπη. Για την αγάπη που δεν είναι αγνή γιατί έχει αναμιχθεί με το μίσος, την αηδία, το τραύμα, την απελπισία. Είναι επίσης για τα θύματα, τα οποία ενώ δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα, δεν είναι εντελώς αθώα σε σχέση με τις επόμενες γενιές. Επίσης η ταινία είναι για την αλήθεια, μια κοσμική δύναμη απαραίτητη για την πρόοδο, και αναγκαία για την κοινωνία της Βοσνίας– Ερζεγοβίνης που πρέπει να προσπαθήσει να ωριμάσει.»
Jasmila Zbanic
 
posted by ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας at 10:53 AM |


0 Comments: