Monday, January 21, 2008
«Ο κινηματογράφος είναι ένας κόσμος μαγικός, που μας παρασέρνει στη δίνη του για να μας οδηγήσει σ’ ένα ταξίδι ποιητικό και αισθητικό. Σε αυτό το σταυροδρόμι της φαντασίας και της ουτοπίας οι κινηματογραφικοί ήρωες μάς γνέφουν για να γίνουμε συνοδοιπόροι τους και η κινηματογραφική θέαση γίνεται νοητική και αισθητική απόλαυση.Ο κινηματογράφος, όπως και κάθε άλλη τέχνη, έχει το δικό του πνευματικό νόημα. Έχει συγκεκριμένο ρόλο και η δυναμική του εμφάνιση στη βιομηχανική εποχή είχε ως σκοπό να εκφράσει έναν ιδιαίτερο χώρο ζωής, που το νόημά του δεν είχε βρει έκφραση σε καμιά απ’ τις υπάρχουσες μέχρι αυτή τη στιγμή τέχνες. Η λειτουργία της εικόνας είναι να εκφράσει την ίδια τη ζωή. Δε σηματοδοτεί τη ζωή, δε την συμβολίζει, παρά της δίνει σάρκα και οστά εκφράζοντας τη μοναδικότητά της.»

Οι κινηματογραφικές βραδιές συνεχίζοντας για έκτο χρόνο, θα καταφέρουν για πρώτη χρονιά να έχουν προβολές για αρκετό διάστημα και μετά τα Χριστούγεννα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, παρ’ ό,τι στο χώρο του «Απόλλωνα» θα ανεβάζουν και οι τοπικές θεατρικές ομάδες τα έργα τους.
Θέλουμε λοιπόν να τις ευχαριστήσουμε, που δείχνοντας καλή διάθεση και αλληλοκατανόηση, διαμόρφωσαν έτσι τα σκηνικά τους ώστε να μην εμποδίζεται και η παράλληλη προβολή ταινιών, στη μοναδική αίθουσα που διαθέτει η πόλη μας.
Παράλληλα, από τις επαφές που έχουμε κάνει με το Δήμαρχο της πόλης, έχουμε πάρει υποσχέσεις ότι και ο «Απόλλων» θα ανακαινισθεί και ότι θα εξευρεθούν καινούριοι χώροι για να καλύψουν τις ποικίλες ανάγκες και δραστηριότητες των διαφόρων ομάδων, που δραστηριοποιούνται στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης μας και δίνουν μια ανάσα στην τοπική κοινωνία.
Η δική μας βοήθεια θα είναι διαθέσιμη σε κάθε προσπάθεια.
Λοιπόν το πρόγραμμα των Κινηματογραφικών Βραδιών διαμορφώνεται ως εξής:

1ος ΚΥΚΛΟΣ: Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2008

Τρίτη 22 Ιανουαρίου: Η ταινία του μήνα, «Σαράγεβο σ’ αγαπώ» της Τζασμίλα Ζμπάνιτς.

Οι επόμενες δύο αποτελούν αφιέρωμα σε δύο από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2007.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου: Η «Νύχτα» του Μικελάντζελο Αντονιόνι.
«Θεωρείται από τους μεγαλύτερους νεωτεριστές δημιουργούς του κινηματογράφου και από τους σπουδαιότερους ανατόμους των σχέσεων των δύο φύλων. Ο κινηματογράφος του Αντονιόνι είναι ο κινηματογράφος της μοναξιάς. Ο κυνισμός, η τρυφερότητα, η αδυναμία, η καθημερινή σκληρότητα, η ατολμία, οι δισταγμοί δίνονται με αποστασιοποιημένο και ακριβή τρόπο. Οι χαρακτήρες διαγράφονται με πυκνότητα και κυρίως αυτοί των γυναικών, τις οποίες θεωρούσε πιο ευαίσθητους δέκτες της πραγματικότητας από τους άντρες».
Η «Περιπέτεια», η «Νύχτα» και η «Έκλειψη» που αποτελούν την περίφημη «Τριλογία της αλλοτρίωσης» θεωρούνται τα αριστουργήματά του.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου: «Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη» του Ίγκμαρ Μπέργκμαν.
«Αντιπροσωπεύει τον πιο διάσημο σκηνοθέτη του λεγόμενου καλλιτεχνικού κινηματογράφου. Κάθε ταινία του ήταν γεγονός αναμενόμενο απ’ όλον τον κόσμο. Το σύνολο του έργου του εμφανίζεται ως μια συνεχής ερώτηση σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, την παρουσία ή απουσία του Θεού, την έλλειψη επικοινωνίας, τη μοναξιά, τη σιωπή, τη ψυχοσύνθεση της γυναίκας και τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων, ιδωμένες από την πλευρά των γυναικών, είναι τα σταθερά στοιχεία, σε κάθε του ταινία».

2ος ΚΥΚΛΟΣ: Φεβρουάριος – Μάρτιος 2008
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008: Η ταινία του μήνα «4 μήνες – 3 βδομάδες και 2 μέρες» του Κριστιάν Μουνγκίου.

Οι επόμενες αποτελούν αφιέρωμα στους Έλληνες σκηνοθέτες που έκαναν γνωστή την Ελλάδα στον κόσμο όπως: Ελία Καζάν, Γκρεγκ Τάλλας, Μιχάλης Κακογιάννης, Κώστας Γαβράς, για τις οποίες θα ακολουθήσει αναλυτικό πρόγραμμα.

3ος ΚΥΚΛΟΣ: «Κινούμενη εικόνα και μαθησιακή διαδικασία»

Τα οπτικοακουστικά μέσα έχουν χαρακτηριστεί πολύ εύστοχα «παράλληλο σχολείο». Προσπαθούμε λοιπόν με αυτές τις εκδηλώσεις και σε συνεργασία με το Σύλλογο Φιλολόγων, την ΕΛΜΕ, την ΟΛΜΕ και άλλους φορείς, να συμβάλλουμε στη δημιουργική συνάντηση και συνεργασία του «παράλληλου» με το επίσημο σχολείο, προς όφελος των παιδιών και των νέων.

Η «ομάδα» των Κινηματογραφικών Βραδιών
 
posted by ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας at 10:44 AM |


0 Comments: