Thursday, December 04, 2008
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, Κινηματογράφος Απόλλων, ώρα 8:30 μ.μ.


Οι Κινηματογραφικές βραδιές επανέρχονται την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου με την προβολή των βραβευμένων ταινιών (animation, μικρού μήκους και μεγάλου μήκους) του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η ώρα έναρξης 8.30 μμ.
 
posted by ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας at 2:46 PM | 0 comments
Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008, Θέατρο Απόλλων, 9:00 μ.μ

Στις 5 Μαϊου του 1981 ο Μπόμπι Σαντς, ένας Iρλανδός αγωνιστής του IRA πέθανε στις φυλακές του Λονγκ Κες στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από απεργία πείνας 66 ημερών. Ηταν ο πρώτος από τα δέκα συνολικά μέλη του IRA που εκείνη τη χρονιά άφησαν την τελευταία τους πνοή μετά από απεργία πείνας μέσα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας με αίτημα να πάψουν να θεωρούνται «ποινικοί» εγκληματίες και «τρομοκράτες», αλλά πολιτικοί κρατούμενοι.

Το Hunger (Πείνα) του νέου λονδρέζου μαύρου σκηνοθέτη Steve Mc Queen πραγματεύεται αυτήν την απεργία πείνας που εκείνη τη χρονιά συντάραξε όχι μόνο την Ιρλανδία και την Βρετανία, αλλά όλο τον κόσμο. Ο αγώνας ώστε οι Iρλανδοί φυλακισμένοι αντιστασιακοί να θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι ξεκίνησε το 1976. Ηδη από το 1975 η κυβέρνηση των Εργατικών είχε περάσει νόμο που τους χαρακτήριζε κοινούς εγκληματίες. Το 1976 ο Κίαραν Νιούτζεντ, ένα μέλος του IRA ξεκίνησε τη διαμαρτυρία της «κουβέρτας» αρνούμενος να φορέσει ρούχα και τον ακολούθησαν εκατοντάδες από το σύνολο το 3.000 πολιτικών κρατουμένων.

Οι εικόνες που θα δείτε στο Hunger, δεν είναι υπερβολή, είναι ρεαλιστική καταγραφή της πραγματικότητας. Και ο Steve Mc Queen την καταγράφει όχι με λόγια, αλλά με τη συνεχή εναλλαγή εικόνων: Εικόνες άκρατης κρατικής βίας, όταν οι φύλακες εξαναγκάζουν τους κρατούμενους να πλυθούν ή όταν πάνοπλοι ΜΑΤατζήδες εισβάλλουν στη φυλακή και εξαναγκάζουν στο βασανιστήριο της φυσούνας τους κρατούμενους που γυμνοί αντιστέκονται χτυπάνε, κλωτσάνε, φτύνουν τους βασανιστές. Εικόνες αντίστασης όταν οι κρατούμενοι αδειάζουν συντονισμένα τα ούρα τους στο διάδρομο, όταν στη διάρκεια της προσευχής βρίσκουν τη μοναδική ευκαιρία για να συζητήσουν ή όταν χρησιμοποιούν την ώρα του επισκεπτηρίου για να ανταλλάξουν μηνύματα χρησιμοποιώντας κάθε άνοιγμα του σώματός τους. Εικόνες καθημερινής ζωής, εικόνες ελπίδας μέσα σε μια κόλαση, που μοναδικό σάουντρακ (μουσική δεν υπάρχει) είναι η φωνή της τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στους «εκβιασμούς» των κρατουμένων.
Το 1980 η διαμαρτυρία εξελίχθηκε στην πρώτη απεργία πείνας. Το Μάρτη του 1981 αρχίζει η δεύτερη απεργία πείνας με τους κρατούμενους να ξεκινάνε ένας ανά 15 μέρες, προκειμένου η διαμαρτυρία να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
(Γιώργος Πίττας)

Σκηνοθεσία: Steve McQueen
Σενάριο:
Steve
McQueen, Enda Walsh
Μουσική: Leo Abrahams, David Holmes
Φωτογραφία: Sean Bobbitt
Μοντάζ: Joe Walker
Παραγωγή: UK, Ireland, 2008
Διάρκεια: 96’


Ερμηνείες:
Michael Fassbender ... Bobby Sands
Stuart Graham ... Ray Lohan
Helena Bereen ... Ray's mother
Larry Cowan ... Prison Guard
Liam Cunningham ... Father Moran
Dennis McCambridge ... Beaten Prisoner
Liam McMahon ... Gerry
Laine Megaw ... Mrs. Lohan
Brian Milligan ... Davey
Rory Mullen ... Priest
Lalor Roddy ... William


Η άποψη του σκηνοθέτη
Θέλω να δείξω πως ήταν να ζεις, να ακούς, να μυρίζεις και να αγγίζεις το «Κελί–Η» το 1981. Αυτό που θέλω να μεταδώσω (κοινωνήσω) είναι κάτι που δεν μπορείτε να βρείτε σε βιβλία ή αρχεία: το συνηθισμένο και το ασυνήθιστο του να ζεις σ’ αυτή τη φυλακή. Συγχρόνως, το έργο είναι και μια προσπάθεια να αποτυπωθεί με κάποιο τρόπο το τι είναι να πεθαίνει κανείς για ένα σκοπό.

Το Hunger για μένα έχει απήχηση στο σήμερα. Το σώμα σαν σύμβολο μιας πάλης πολιτικής, έχει αρχίσει να γίνεται ένα φαινόμενο όλο και περισσότερο γνώριμο. Είναι η τελευταία πράξη της απελπισίας: το ίδιο σου το κορμί γίνεται το τελευταίο σου καταφύγιο για διαμαρτυρία. Ο καθένας χρησιμοποιεί αυτό που έχει, με τρόπο σωστό ή λανθασμένο.

Είναι σημαντικό για μένα τα γεγονότα να παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια τόσο των φυλακισμένων όσο και των φυλάκων τους. Στη διάρκεια του έργου πρέπει να δίνεται και χρόνος για περισυλλογή. Υπάρχει μια μακρά συζήτηση ανάμεσα στον Bobby Sands και ένα καθολικό παπά σχετικά με την απόφαση του Σαντς να προχωρήσει στην απεργία πείνας. Η ανταλλαγή επιχειρημάτων μετατρέπεται σε ένα φιλοσοφικό παιχνίδι σκακιού με μεγάλες προεκτάσεις. Πρέπει να συζητήσουν τη φύση της θυσίας. «Η ελευθερία είναι τα πάντα για μένα… το να δώσω τη ζωή μου δεν είναι μονάχα το μοναδικό πράγμα που μπορώ να κάνω, είναι και το μόνο σωστό». Στο τέλος μένουμε μόνοι με έναν άνδρα, που ζει τις τελευταίες του μέρες με τον πιο ακραίο τρόπο που θα μπορούσε –αλλά που βρίσκεται μια απόφαση μονάχα μακριά από το να αποφασίσει να παραδοθεί και να ζήσει. Η πιο απλή, αυτονόητη και φυσιολογική κίνηση μετατρέπεται σε οδύσσεια.

Στην «Πείνα» δεν υπάρχει η απλουστευτική έννοια του «ήρωα», του «μάρτυρα» ή του «θύματος». Η πρόθεσή μου είναι να εγείρω ζωντανό διάλογο, αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους θεατές, να προκαλέσω και τη δική μας ηθική μέσω του έργου.
Στηβ ΜακΚουήν – Μάιος 2008

 
posted by ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας at 1:14 AM | 0 comments